Skumpa på kylning...

Vi började för snart 4 år sedan med att arbeta med hyr/anställ rekrytering på chefs och specialistnivå. Detta som ett komplement till traditionell rekrytering. Bakgrunden var en stor efterfrågan från våra kunder som vi ville ha ett sätt att svara upp på. Tidigare hade bemanningsföretagen arbetet med detta upplägg men då endast på en lägre kompetensnivå där tillgången på kompetens var större än efterfrågan. Kandidatinflödet var stort. Att ingen tidigare arbetet med denna tjänst på chefs och specialistnivå berodde på att man inte trodde man skulle kunna få med sig kandidaterna i processen.
Tiden gick och ganska snabbt stod det klart att detta nya tjänsteutbud var väldigt framgångsrikt. Vi klarade driva hyr/anställ processer där kandidaterna kom in via kvalificerad search/headhunting. Vi hittade tydliga fördelar för kandidaterna samtidigt som flexibiliteten för våra kunder blev större än någonsin. Hur mycket våra kunder väljer att nyttja hyr/anställ rekrytering kontra direkt rekrytering styrs av personalstrategiska frågor, konjunktur och ledningsbeslut och går därmed i vågor. Vad vi dock kan konstatera är att modellen är här för att stanna. Kombinationen av headhunting med tjänsterelaterade influenser från bemanningsbranschen är intressant.
Nu när vi är en bit in i Q2 kan vi konstatera att våren 2013 inte är ett undantag. Både kunder och kandidater ser stor trygghet och stora fördelar i upplägget. Detta gäller även de kandidater som idag sitter i trygga anställningar men som beslutar sig för att gå vidare.
När man adderar detta faktum med hur många fler ingenjörer som löpande bestämmer dig för att bli egenföretagare ser man tydliga trender. Trots osäker konjunktur blir segmentet chefer och specialister inom teknik en allt självsäkrare, mindre trygghetssökande och självständig kompetensgrupp.
Jag är helt säker på att konsultbranschen om 5 år kommer se helt annorlunda ut. Jag tror bla att utvecklingen kommer göra att de större konsultbolagen kommer få problem. Vi arbetar löpande med att anpassa oss efter detta med nya och marknadsledande modeller och tjänsteutbud. Första effekten av detta kommer bli officiellt under hösten:)
Undersökningsorgan har visat att 50% av konsult/bemanningsföretagen under andra kvartalet 2013 prognostiserade en ökad efterfrågan. Blickar man tillbaka kan man tydligt se att denna företagskategori haft en tydlig tendens att överskatta den framtida efterfrågan. Så även denna gång...
Under första kvartalet förväntade sig enbart en femtedel av företagen en minskad efterfrågan, medan utfallet visar på en minskad efterfrågan hos mer än 50% av dem.
Undersökningen är generell och innefattar inriktningar och fokuseringar på olika kompetensgrupper och nivåer. Vissa har det lättare och vissa har det tuffare (kanske speciellt de som är direkt beroende av exportmaknader och industrins orderingång.
Vad som dock slår mig är det inte är konstigt att branschen har det svårt. När man synar hur svårt bolagen har att prognostisera och hur lättvindigt man kommnicerar glädjekalkyler kunde det tom gått än sämre. Någonstans känns det som om många verksamheter kör sportbil med ögonbindel och med väldigt hög musik i högtalarna. Synar man prognoserna än djupare ser det nästan ut som man använder markndens tilltro till börsen som styrmedel istället för att lyssna på sina kunder.
Förutom lägre orderingång är prognostiserat bör idag även sitta med problem innefattande: - Stressad personal som inte når sina mål - Företagskulturell misstro till både ledning och strategi - En fel och överdimensionerad organisation
Tittar man ett par år tillbaka i tiden kan man se att detta inte är något nytt fenomen. Frågorna jag ställer mig är: - Är denna bransch så mycket svårare att prognostisera än genomsnittet? - Saknar branschen kompetens och verktyg för att skapa vettiga analyser? - Är den tuffa konkurrensituationen inom denna sektor så pass påtaglig att man ur maknadsmässigt perspektiv väljer att blåsa upp sig för att på så sätt försöka vinna förtroendekapital hos marknaden?
Jag tror det är en blandning av alla tre frågorna. Jag tror tyvärr också att den sist ställda frågan tar mer plats än vi tror.
Då branschen är stor är det många som lyssnar och följer det som den kommunicerar. Med detta följer även ett ansvar. Ringar på vattnet...
Läste en stund senare ytterligare en undersökning som med djupgående visade vilka av teknikyrkena som kommer var mest efterfrågade. Även här ligger vi glädjande nog med helt rätt fokus...
Senaste 3 åren kan ur ett hårddraget och historiskt perspektiv benämnas som lågkonjunktur. Om än med tidvisa kraftiga svängningar inom olika branscher och områden. Något som på pappret låter logiskt och som vi ofta hör våra uppdragsgivare spekulera kring är att det just nu ”bör” vara lättare för dem att själva lösa och hantera sina rekryteringar. Detta även gällande ledare, specialister och bristkompetens. Men stämmer verkligen detta?
Efter snart ganska många år i branschen börjar jag, precis som många andra, med viss portion av självdistans se mig själv som en liten professor i vissa frågor. Man har varit med om ett par konjunkturer, dessa olika faser och de olika utmaningar detta innefattar. Både ur mitt och kundens perspektiv. Har ett rekryteringsbolag med fokus på ledare, specialister och bristkompetens det tuffare att hitta affärer i en lågkonjunktur och har ett företag under samma fas lättare att rekrytera själva? Mitt svar är ett rungande nej…!
De rekryteringsbolag som viker, vilket visserligen är ganska många, i lågkunjunktur är bolag som enligt min erfarenhet:
Bristkompetens är bristkompetens. Vad som är bristkompetens varierar men oavsett konjunktur finns det alltid kompetens där efterfrågan är större än tillgången. Kompetens man inte får tillgång till med traditionella kanaler.
Ledare är ledare. Alla verksamheter som söker nya ledare vill alltid ha bästa möjliga kandidat som just nu är tillgänglig och intresserad av just deras verksamhet. De bästa ledarna sitter inte och söker nytt jobb bara för att det är lågkonjunktur. De är viktigare än någonsin för sin egen verksamhet.
Specialister är specialister. De som söker en specialist vill ha någon av de bästa inom sitt område. Inte heller dessa sitter och söker arbete bara för att vissa europeiska länder biter sig själv i svansen. Tvärtom ser deras befintliga arbetsgivare till att hålla i dem extra hårt med allt vad det innebär.
Med bakgrund av ovanstående 3 kategorier har ett bolag som arbetar uppsökande med att leverera denna kompetensgrupp alltid lika mycket att göra. När branschen i stort viker med 20% fortsätter vi (www.additude.se) växa med 20%. Vårt liv och arbete är inte lättare för att det är lågkonjunktur, men det är inte heller svårare.
Som svar på min egen fråga;- är det lättare att rekrytera i lågkonjunktur? Generalister: Ja, Spcialister: Nej
I många verksamheter saknar man ofta styrmedel och regleringar som säkerställer att man alltid har tillgång till bästa möjliga kompetens till marknadens mest födelaktiga prissättning. Orsakerna till detta är flera. Alltifrån linjechefer som (utan konkurrensutsättning) isolerat köper tjänster utifrån relationer och historik till organisationer som inte hittat rätt strategi för att vid varje konsultbehov få tillgång till en regions totala urval av just nu tillgängliga resurser till mest förmånliga prissättining.
Vad en organisation inte uppnår är tillräcklig kompetenstillgång och konkurrensutsättning. Detta är två nödvändiga faktorer för att alltid säkerställa tillgång till marknadens mest lämpade uppdragsspecifika konsulter till marknadens mest fördelaktiga pris.
Vi på Additude har utvecklat vad vi kallar konsultmodell 2.0. Konsultmodell 2.0 syftar till att bryta mot en traditionell konsultleverantörs begränsningar och erbjudande och i tydligt samarbete med uppdragsgivare uppnå ökad kvalitet, ökad tillgång till kompetens och minskad kostnadsmassa avseende konsultinköp.
Jag kommer återkomma till detta ämne längre fram. Det gensvar vi hittintills fått är mycket positivt och min känsla är att vi definitivt kommer kunna ändra ett på marknaden traditionellt inköpsbeteende genom att ge våra uppdragsgivare en innovativ verktygslåda.
Vad är en komplett kompetenspartner av ledare och specialister för dig?
Var med och påverka branschen!
Att vara en komplett kompetenspartner är ett uttryck som för de flesta har en ganska otydlig innebörd. Dels missbrukas begreppet ofta i fel sammanhang och skapar förvirring, dels har man svårt att förstå det totala mervärdet och dess möjligheter då man i verkligheten kanske inte fått ta del av helheten.
Vi på Additude (www.additude.se) har under flera år arbetat ytterst dedikerat på att leda utvecklingen inom detta område. Att på nivån ledare, specialister och bristkompetens inom Teknik och IT vara en ledande och komplett kompetenspartner. Vi har gjort detta genom två tydliga utgångspunkter:
1. Att ha högst kvalitet och en ledande leveransförmåga inom segmentet ledare, specialister och bristkompetens inom Teknik och IT.
2. Att ha det mest flexibla och marknadsanpassade tjänsteutbudet.
Detta är något vi lyckats med och som vi känner stor stolthet i. Nyckeln till varför det blivit så är till stor del pga av vår vilja och prioritering i att lyssna på våra uppdragsgivare. Med utgångspunkten i en ledande leveransförmåga arbetar vi sedan löpande med att anpassa tjänsteutbudet efter våra uppdragsgivares situation och utveckling, deras egna idéer och önskemål.
Detta har gjort att vi idag inom våra fokusområden idag erbjuder
1. Rekrytering/search
Direkt rekrytering/search av ledare specialister och bristkompetens.
2. Hyr/anställ rekrytering
Som en av få parter klara vi hantera och leverera Hyr/anställ rekrytering ledare specialister och bristkompetens.
3. Konsultrekrytering
Leverans av anställningsbara konsulter om uppdragsgivaren ser ett eventuellt intresse av att på sikt anställa på den befattning där man idag nyttjar konsultstöd.
4. Konsultuthyrning
Traditionell konsultuthyrning av Additude specialister
5. Underkonsultförmedling
Förmedling av 1000-tals egenföretagare, fåmansbolag och konsultbolag.
6. Konsultmodell 2.0
Unik inköpsmodell som sänker kostnaden för en verksamhets konsultinköp samtidigt som tillgången på kompetens och konsultalternativ ökar markant.
7. Interim Managent
Tillfälligt eller längre konsultstöd av kvalificerade chefer.
Vad mer önskar ni?
Som en del av vår strävan att fortsätta vara den part som driver utvecklingen och utmanar traditionella företagsformer vill vi inför hösten få in fler och nya åsikter kring vad en komplett kompetenspartner inom vårt segment ska kunna erbjuda. Er verksamhet ser garanterat inte ut som den gjorde för 1 år sedan. Kraven, förutsättningarna och målen har förändrats. Med detta som bakgrund ska ni vara med och påverka att era leverantörer av kompetens stödjer och anpassar sig efter denna förändring.
För dig sitter i en beställande eller inköpande roll och som tar dig tid att återkoppla dina idéer, förslag och synpunkter bjuder vi på 2 biobiljetter för att visa vår uppskattning. Det finns inget rätt och fel. Ni behöver inte heller presentera en lösning. Lyfter du fram en problemställning kommer vi se till att hitta sätt att svara upp på det.
Stort tack på förhand!
Väl mött
Jim Roslund
0701-499310
[email protected]
www.additude.se
Mitt första inlägg.
Mitt namn är Jim Roslund och jag arbetar idag som försäljnings och marknadsansvarig på Additude (www.additude.se). Drivs av att utveckla och skapa tillväxt för både den egna organisationen såväl som för våra uppdragsgivare. Strävar efter att utveckla marknaden istället för att följa den.