Lättare att rekrytera i lågkonjunktur?
Senaste 3 åren kan ur ett hårddraget och historiskt perspektiv benämnas som lågkonjunktur. Om än med tidvisa kraftiga svängningar inom olika branscher och områden. Något som på pappret låter logiskt och som vi ofta hör våra uppdragsgivare spekulera kring är att det just nu ”bör” vara lättare för dem att själva lösa och hantera sina rekryteringar. Detta även gällande ledare, specialister och bristkompetens. Men stämmer verkligen detta?
Efter snart ganska många år i branschen börjar jag, precis som många andra, med viss portion av självdistans se mig själv som en liten professor i vissa frågor. Man har varit med om ett par konjunkturer, dessa olika faser och de olika utmaningar detta innefattar. Både ur mitt och kundens perspektiv. Har ett rekryteringsbolag med fokus på ledare, specialister och bristkompetens det tuffare att hitta affärer i en lågkonjunktur och har ett företag under samma fas lättare att rekrytera själva? Mitt svar är ett rungande nej…!
De rekryteringsbolag som viker, vilket visserligen är ganska många, i lågkunjunktur är bolag som enligt min erfarenhet:
- Arbetar med att leverera generalistkompetens
- Har en för svag kundbas och är beroende av storkunder. Viker någon av dessa har man lång startsträcka
- Inte tillför tydligt mervärde på kandidatsidan utan i stor utsträckning stödjer kunder med administration
- Arbetar med utgångspunkten att rätt kandidater kommer in i processen genom annons och en blänkare på LinkedIn.
Bristkompetens är bristkompetens. Vad som är bristkompetens varierar men oavsett konjunktur finns det alltid kompetens där efterfrågan är större än tillgången. Kompetens man inte får tillgång till med traditionella kanaler.
Ledare är ledare. Alla verksamheter som söker nya ledare vill alltid ha bästa möjliga kandidat som just nu är tillgänglig och intresserad av just deras verksamhet. De bästa ledarna sitter inte och söker nytt jobb bara för att det är lågkonjunktur. De är viktigare än någonsin för sin egen verksamhet.
Specialister är specialister. De som söker en specialist vill ha någon av de bästa inom sitt område. Inte heller dessa sitter och söker arbete bara för att vissa europeiska länder biter sig själv i svansen. Tvärtom ser deras befintliga arbetsgivare till att hålla i dem extra hårt med allt vad det innebär.
Med bakgrund av ovanstående 3 kategorier har ett bolag som arbetar uppsökande med att leverera denna kompetensgrupp alltid lika mycket att göra. När branschen i stort viker med 20% fortsätter vi (www.additude.se) växa med 20%. Vårt liv och arbete är inte lättare för att det är lågkonjunktur, men det är inte heller svårare.
Som svar på min egen fråga;- är det lättare att rekrytera i lågkonjunktur? Generalister: Ja, Spcialister: Nej